Du underbara slåttergubbe – räddaren i nöden!

Slåttergubbe kallas också för hästfibbla eller arnika (arnica montana). Arnikan omnämndes tidigt som en läkeväxt och är oumbärlig i mitt husapotek. Tyvärr är den inte lika vanlig hos oss i Norden längre, då den föredrar ängsmark och det finns inte så mycket av den varan kvar. Men den går utmärkt att odla själv i trädgården. Något som jag har tagit fasta på…

… och så kom äntligen sommaren. Idag har jag skördat en del av mina egna arnikablommor. På dem har jag satt en tinktur till mitt husapotek (se recept längre ner).

Arnikan, som är en väl beprövad medicinalväxt, används idag flitigt inom både idrottsmedicin och av fysioterapeuter, samt även inom häst- och hundvård.

En av arnikans viktigaste egenskaper är att den vidgar blodkärlen och ökar blodets flöde till muskler och vävnader. Arnika kan användas som massagegel/liniment och den hjälper till med läkeprocessen vid stukningar, vrickningar, sträckningar, bristningar i senor och muskler, bulor, blåmärken, svullnader och krosskador. Alla slags vävnadsskador där huden är hel kan behandlas med arnika. Arnikatinktur kan med fördel även användas som våtvarmt omslag.

Jag och min familj använder arnikan både som tinktur och olja, men mest som salva för lindring av ansträngda, stela och ömmande muskler och leder.

Som med alla läkeväxter är det mycket viktigt att man är försiktig och att man läser på om dem. Arnikan ska endast användas för utvärtes bruk och ska ej appliceras på sår eller skadad hud.

En burk med arnikatinktur i bakgrunden. I förgrunden syns gula blommor av arnika.
Arnikatinktur på gång – efter 8 veckor är den klar att användas.

Recept på min arnikatinktur

  1. Lägg torkade eller färska arnikablommor i en ren glasburk. Du ska använda hela blomman. Fyll på med dubbel mängd 40% vodka eller brännvin. OBS! Använder du färska blommor måste alkoholen hålla en procent på minst 60% och då klipper du även sönder blommorna.)
  2. Låt tinkturen stå och dra i 8 veckor och sila sedan bort blommorna. Förvara i en mörk flaska. Tinkturen håller i minst 10 år

Du använder arnikatinkturen som den är på små områden som bulor och blåmärken, men till större hudpartier måste den spädas ut med lite vatten för att inte torka ut huden. Det går också att tillsätta arnikatinkturen till en salva, lagom dos är upp till 10% tinktur.

Läs gärna mer om hur jag gör min arnikaolja här

Örtagummans hemsida och sociala medier

Du hittar mer information om läkeväxter på min hemsida Örtagumman, och på Örtagummans Instagram– och Facebookkonton. På dessa ställen vill jag inspirera och själv hitta inspiration hos likasinnade. Där lägger jag bland annat ut recept på örtoljor, salvor, tinkturer och och annat kul från min trädgård och vår natur. Vill du köpa någon salva eller cerat så kan du göra det i min webbutik