Tallbarrste och tallbarrsolja – en doft och smak av skog plus en extra dos C-vitamin!

Naturen ger oss inte bara lugn och återhämtning utan är även full av goda nyttigheter! På vintern är det exempelvis en perfekt tid att plocka och bereda tallbarr, eftersom de är extra fulla med C-vitamin då. De kan innehålla upp till åtta gånger mer C-vitamin än vad de gör på sommarhalvåret. Skogen förser oss alltså med en bra C-vitaminkälla när alla andra växter vilar.

Det som doftar så gott i tallens barr är eterisk olja och harts. Tallens eteriska olja sätter fart på blodcirkulationen och kan användas till en cirkulationshöjande örtolja – att droppa i badet eller användas direkt på huden som värmande massageolja vid muskel- och ledvärk. De C-vitaminrika barren smakar också gott som te och är perfekt att ha med i termosen på vinterutflykter, eftersom det ökar cirkulationen i kroppen så att man blir lite extra varm när man dricker det.

Jag brukar plockar tallbarr från nerfallna grenar som jag sedan gör örtolja på och passar då även på att bereda mig ett värmande tallbarrste.

För att få ut alla nyttigheter när man gör tallbarrsolja eller tallbarrste så måste man klippa eller hacka barren i småbitar. De aktiva ämnena ligger nämligen skyddade innanför barrets hårda skal och tränger inte ut i vattnet eller oljan om man inte hackar barren ordentligt.

Enligt Allemansrätten behövs markägarens tillstånd för att samla barr och skott från levande tallar, men man får ta skott och barr från grenar som fallit till marken. Här kan du läsa mer om allemansrätten och vad som gäller.

Så här gör jag mitt te och örtolja:

En kopp tallbarrste:

2 msk färska tallbarr i småbitar

2,5 dl vatten

Klipp eller hacka de färska barren i småbitar. Lägg dem i vattnet och låt koka i ca 5 minuter. Sila bort barren, låt svalna lite och avnjut. Tillsätt gärna honung som extra smaksättare.

Örtolja på tallbarr:

  1. Fyll en glasburk till drygt hälften med klippta eller hackade färska tallbarr. (Storleken på burken beror ju på hur mycket olja du vill göra.)
  2. Fyll på med olja ända upp till kanten. Bra oljor är oliv- eller rapsolja som håller länge utan att härskna. Sätt på locket.
  3. Ställ burken i ett fönster. Skaka burken då och då.
  4. Låt stå i tre-fyra veckor – sila av genom ett nylonfilter. Pressa ur oljan ur örterna och häll upp på mörk glasflaska. Har du ingen mörk flaska så kan du klä in den med ett mörkt papper. Örtoljan håller ca ett år.

Örtagummans hemsida och sociala medier

Du hittar mer information om läkeväxter på min hemsida Örtagumman, och på Örtagummans Instagram– och Facebookkonton. På dessa ställen vill jag inspirera och själv hitta inspiration hos likasinnade. Där lägger jag bland annat ut recept på örtoljor, salvor, tinkturer och och annat kul från min trädgård och vår natur. Vill du köpa någon salva eller cerat så kan du göra det i min webbutik