Välgörande och lindrande arnikaolja

Nu har jag skördat och gjort arnikaolja på mina sista arnikablommor från trädgården. Jag lämnade kvar några av blommorna så att de kan fröa av sig och bilda nya plantor.  

En av arnikans bästa och viktigaste egenskaper är att den vidgar blodkärlen och ökar blodets flöde till muskler och vävnader. Så arnikan är en läkeväxt som alltid finns i mitt husapotek i någon form.

Arnikaoljan använder jag antingen som den är eller så gör jag en bivaxsalva på den. Då tillsätter jag även arnikatinktur, eftersom vissa av de aktiva ämnena i arnikan bara löser ut sig i sprit och andra bara i olja. På så sätt får jag i alla arnikans bra egenskaper i min salva.

Arnikaoljan behöver först stå och dra 2 – 3 veckor i ett väster- eller österfönster.

Recept på min arnikaolja

  1. Lägg färska och sönderklippta arnikablommor i en ren glasburk, ungefär upp till drygt hälften. Du ska använda hela blomman. Fyll på med kallpressad rapsolja (eller olivolja om du föredrar det) ända upp till kanten på burken (blommorna ska täckas ordentligt).  
  2. Låt oljan stå och dra i ett väster- eller österfönster, skaka burken varje dag. Efter 2 – 3 veckor silar du bort blommorna (går bra att använda ett vanligt nylonfilter för saft eller te) och häller oljan på en mörk flaska. Oljan håller i ett till två år.

När jag har trötta, stela eller ömmande muskler eller leder, då gnider jag in den kroppsdelen med arnikaolja eller arnikasalva några gånger om dagen. Då upplever jag smärtlindring och att skadan går över fortare. Arnika funkar även bra på bulor och blåmärken. Alltså en bra örtolja att ha hemma om man har barn som ofta slår sig.

Läs gärna mer om min arnikatinktur här.

Arnika kallas också för slåttergubbe eller hästfibbla. Som med alla läkeväxter är det mycket viktigt att man är försiktig och att man läser på om dem. Arnikan ska endast användas för utvärtes bruk och ska ej appliceras på sår eller skadad hud.

Örtagummans hemsida och sociala medier

Du hittar mer information om läkeväxter på min hemsida Örtagumman, och på Örtagummans Instagram– och Facebookkonton. På dessa ställen vill jag inspirera och själv hitta inspiration hos likasinnade. Där lägger jag bland annat ut recept på örtoljor, salvor, tinkturer och och annat kul från min trädgård och vår natur. Vill du köpa någon salva eller cerat så kan du göra det i min webbutik