Härliga uppfriskande pepparmynta!

Jag odlar min pepparmynta i kruka för att den inte ska vandrar omkring i trädgården på eget bevåg. Den doftar friskt och gott, och jag använder den både som kryddväxt och som läkeväxt. Älskar doften av den och plockar ofta ett blad för att lukta på när jag går runt i trädgården.

Pepparmynta är den mest använda myntan inom örtterapin eftersom den innehåller bitterämnen som främjar matsmältningen – och intas då främst som te. Pepparmyntste hjälper också mot illamående genom att mentolen i myntan bedövar magslemhinnan. När man smörjer huden med pepparmyntsolja har den först en kylande effekt som sedan följs av värmande verkan på ömmande muskler och hud. Oljan används även för att lindra klåda.

Jag har torkat blad till te och har nu även satt en pepparmyntsolja för utvärtes bruk.

Pepparmyntsolja under produktion.

Så här gjorde jag oljan: Jag fyllde en glasburk med 2/3 pepparmyntablad och blommande grenspetsar, klippte sönder dem lite lätt och hällde på lika delar olivolja, nattljusolja och baobabolja så att oljan täckte alla bladen. Det går naturligtvis bra att ta vilken vegetabilisk olja som helst. Det är helt efter eget tycke. Oljan har jag ställt i ett österfönster (går lika bra i väster). Nu skall burken stå där i tre till fyra veckor medan jag snurrar runt på den en gång om dagen. Efter det silar jag bort blad och blommor, och tillsätter till sist 10 droppar eterisk olja av pepparmynta (för att få i flera av pepparmyntans aktiva ämnen i oljan). Jag häller oljan i en ren flaska och min vårdande örtolja är klar.

Som med alla läkeväxter är det mycket viktigt att man är försiktig och att man läser på ordentligt om dem.

Örtagumman på Instagram och Facebook 

Titta gärna in på mitt Instagram- och Facebookkonton. Jag kallar mig för Örtagumman. Där lägger jag bland annat ut recept på örtoljor, salvor, tinkturer och och annat kul från min trädgård och vår natur. Att hålla på med växter och örter i alla dess former är nämligen den absolut bästa och roligaste terapin för mig. 

Om du vill kolla in mina Instagram- och Facebookkonton så sök på örtagumman, @ortagumman eller gå in via https://www.instagram.com/ortagumman/

https://www.facebook.com/ortagumman

Ta hand om dig!
Mona

%d bloggare gillar detta: