Jag tycker det är intressant och roligt att testa olika medicinalväxter/läkeörter. Denna gång är det älggräset som jag fastnat för. Det sägs både lindra värk och dämpa inflammationer och stödja kroppen vid förkylningar. Detta ville jag naturligtvis pröva, genom att göra en tinktur på älggräs.
Lite mer om älggräset och dess verksamma ämnen
”Älggräs lindrar värk tack vare den relativt stora mängden av glykosider som i kroppen omvandlas till salicylliknande ämnen. Quercetin, som är en av de verksamma flavonoiderna, har antibakteriella egenskaper som gör att den dämpar inflammationer och stödjer kroppen vid förkylningar. Den inflammationshämmande effekten är mycket verksam vid problem i mage eller tarm. Den eteriska oljan bidrar, tillsammans med de övriga ämnena, till örtens urindrivande verkan.”
Källa: Marie-Louise Eklöfs beskrivning av älggräs i boken Gröna apoteket.
Just nu blommar älggräset och då det är blommorna jag vill åt så var det bara att ta sig ut längs skogsvägarna och dikeskanterna längs åkrarna och plocka en rejäl bukett.
Så här gjorde jag min tinktur på färska älggräsblommor och alkohol (40%):
(Jag hittade mitt recept på tinktur på nätet – det finns massor av recept där ute)
Lägg 30 gram färska älggräsblommor i en glasburk med tätslutande lock och fyll på med ca 2,5 dl alkohol (40%).
Burken får stå i rumstemperatur i 4 veckor, och jag skakar försiktigt varje dag.
Det kan även hända att man behöver fylla på med mer alkohol efter några dagar eftersom örten suger åt sig en hel del.
Efter 4 veckor silar jag innehållet i ett filter och häller upp i brun flaska, som ska förvaras mörkt och svalt.
Tinkturer kan användas både invärtes och utvärtes. Invärtes tar man dem ofta i lite vatten, till exempel 20 droppar i ett glas vatten tre gånger om dagen. Utvärtes använder man tinkturer oftast vid omslag och på kompresser. Tinktur gjord på alkohol om minst 40% håller i stort sett hur länge som helst.
Om det blir som jag hoppas, så kommer jag kunna använda tinkturen för att få lindring vid exempelvis huvudvärk istället för att ta vanliga huvudvärkstabletter.
Lycka till om du själv testar på att göra en älggrästinktur!
Örtagummans hemsida och sociala medier
Du hittar mer information om läkeväxter på min hemsida Örtagumman, och på Örtagummans Instagram– och Facebookkonton. På dessa ställen vill jag inspirera och själv hitta inspiration hos likasinnade. Där lägger jag bland annat ut recept på örtoljor, salvor, tinkturer och och annat kul från min trädgård och vår natur. Vill du köpa någon salva eller cerat så kan du göra det i min webbutik
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.